Minta intézmény az aktív Szent Kereszt Kórház

17

Valamennyi Kalocsán, más városokban működő intézmény számára mintaként szolgálhat a május 1-jétől állami fenntartású Szent Kereszt Kórház, amelynek korábbi gazdája, a városi önkormányzat kulcsszerepet játszott a csőd szélén tántorgó, közel félezer embernek munkát adó egészségügyi komplexum megmentésében. A kemény, kitartó munka, szakmai felkészültség eredménye mára kézzel fogható. A kórház amellett, hogy megtartotta aktív kórház besorolását, az új struktúrában már Gyerekosztállyal és Sürgősségi Osztállyal is rendelkezik. Jó hír ez mindenkinek, mert ezek hiánya az orvosszakmán túl a betegeket is érzékenyen érintette. A „mindenki” ez esetben azonban csak nagyvonalú gyűjtőfogalom lehet. Akik a helyi hatalom korábbi gyakorlói és szimpatizánsai közül eddig azt állították, hogy az új városvezetés felkészületlenül és koncepció nélkül látott a város irányításának, a kórház sikerét, a Kalocsa szíve programot, a távhő-hálózat kiépítését látva, talán nem is örülnek ennyire.


Még csak nem is kell annyira visszamenni az időben, hogy ne emlékeznénk a főbb mozzanatokra. Az átpolitizált régi kórházi vezetést váltó új önkormányzati biztos, főigazgató, igazgató, gazdasági igazgató kinevezésével, a minden eddiginél komolyabb politikai és szakmai háttérmunka eredményeként egyszer csak megfordult a gazdasági matek és a „lehetetlen orvost találni Kalocsára” trend.

A szándék, a kórház megmentése mára valóra vált, pedig több irányból is fújó ellenszélben kellett megvalósítani.

Azért néhány eredményt a városvezetés-barátsággal nem vádolhatók is elismernek. Ők is tudják, ha az intézményben nem új szelek fújnak, bizony lakat kerül a kórház szinte valamennyi osztályának ajtajára. Orvosok, ápolók tucatjai költöznek el a városból, olyan lejtőre kerül Kalocsa, amelyről visszajönni csak araszolva lehet, ha egyáltalán lehet. Mi meg, halandó átlagpolgárok, még kisebb dolgokban is mehetünk gyógyíttatni magunkat minimum félszáz kilométerre.

A fanyalgó, demoralizáló nyilatkozatokat, blog-bejegyzéseket félre téve, nézzük örömmel a tényeket!

Osztályleépítések, elfekvő intézmény helyett működési engedélyt kapott az aktív Szent Kereszt Kórház valamennyi régi és két új osztálya (Gyermekosztály, Sürgősségi Osztály), a kórházi ágyak száma összességében csupán 22 ágyal csökkent. Ez nagyobb részben az új beutalási rendnek és a csökkenő lakosságszámnak a következménye.A végleges kórházi kapacitás 424 ágy lett, melyből 246 az aktív ágyak száma. Az új struktúra valamennyi szakterület esetében, önálló osztály szervezetben biztosítja a megfelelő gyógyító kapacitást és fektető hátteret. A kórház gyógyítási palettáján olyan új ellátások is megjelentek, mint a kardiológiai rehabilitáció 19 ágyon, a gasztro-enterológiai rehabilitáció 15 ágyon, a mozgásszervi rehabilitáció 15 ágyon.

További szép eredmény, az itt folyó gyógyító munka elismerése, hogy egyes szakterületeken megyei, sőt országos ellátási szinteket is kapott a kalocsai Szent Kereszt Kórház. Az pedig mind közül a legjelentősebb vívmány, hogy egyetlen álláshely nem szűnt meg az intézményben, sőt, további létszámbővülés várható.

A Szent Kereszt Kórház ugyan május 1-jétől már nem az önkormányzat fenntartásában működik, de néhány dolgot jól reprezentál.  Más intézményekhez hasonlóan a kórházban sem arról volt szó, hogy itt van egy kis baj, meg ott, hanem kellő elhatározással és szakértelemmel az egész rendszeren kellett változtatni.

Ki kell mondani: a fennmaradás érdekében a rendszerhibákat úgy kellett megszűntetni, hogy e közben ne érjen veszteség bennünket. Talán ez volt a legnehezebb!
A munka elvégeztetett, a város legnagyobb intézménye, a kórház esetében ennek a gyümölcse érett most be.


 

556 501

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ehhez a bejegyzéshez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.

Regisztráció | Elfelejtett jelszó